Færre smerter efter operation for livmoderkræft

Af Jytte Dreier og Camilla Rich, Kræftens Bekæmpelse

Hvert år får mere end 700 danske kvinder livmoderkræft. Behandlingen er først og fremmest en kikkertoperation, hvor livmoder, æggestokke og æggeledere fjernes. En del af kvinderne udvikler dog kroniske smerter efter operationen. Smerter der påvirker deres hverdag og livskvalitet. Det har indtil nu været meget begrænset, hvad man har vist, om de kroniske smerter, men danske smerteforskere har, inden for de seneste år, kunne pege på nogle sammenhænge og nogle mulige mekanismer, der kan have betydning for, hvem der udvikler smerter.

I 2015 fik overlæge, dr.med. Erik Søgaard-Andersen derfor 750.000 kr. fra Knæk Cancer til at forske i de mulige mekanismer og årsager til de kroniske smerter.

Skånsom kirurgi, men alligevel smerter

-Vi har stået lidt på bar bund, for kvinderne bliver opereret på den mest skånsomme måde nemlig ved robotkirurgi, så det tyder på, at smerterne skyldes noget andet. Hvis vi bedre forstår, hvem der udvikler smerter og hvorfor, kan vi bedre forebygge og behandle smerterne, og på den måde øge kvindernes livskvalitet efter deres operation, forklarer Erik Søgaard-Andersen.

Forskerne har blandt andet været i gang med at udføre spørgeskemaundersøgelser blandt 207 opererede kvinder. Disse resultater har netop været præsenteret på en international konference for gynækologisk kræft, og pegede bl.a. på, at 15 pct. af dem oplever smerter lokaliseret til underlivet mere end 6 måneder efter operationen. De kvinder, der døjede med smerter forud for operationen, og de kvinder, der havde stærkeste smerter ”akut” efter operationen, er dem der hyppigst døjer med smerter efter mere end 6 måneder.

Den enkeltes ’smertesystem’ kan have betydning

Derudover består arbejdet på Aalborg Universitetshospital i at måle kvindernes smertetærskel, inden operationen, fordi lægerne formoder, at det er noget i kvindens smertesystem, der gør, at de efterfølgende udvikler kroniske smerter. Her har man indtil videre inkluderet 150 patienter i forsøget, ud af de 160-170 ønskede.

 -Vi tror, at de kvinder, som skønnes ’sårbare’, vil have rigtig god gavn af meget smertestillende medicin inden og lige efter operationen, og det er det, vi forsøger os frem med i det her projekt, siger Erik Søgaard-Andersen og tilføjer:

-Viser det sig, at vi har ramt rigtigt, vil vi i fremtiden, ved hjælp af smertestillende medicin, bedre kunne forebygge og behandle smerterne og ikke mindst sikre, at kvinderne ikke får de svære bivirkninger, som tilfældet er i dag.

Projektet forventes afsluttet i slutningen af 2019.

Læs mere om forskningsprojektet

Læs mere om hvad pengene fra Knæk Cancer går til

Støt via SMS

SMS KNÆK til 1422

og støt med 150 kr.

Støt via MobilePay

Send et valgfrit beløb til

15 10 65

og støt Knæk Cancer

Del denne side