Bedre behandling af tarmkræft

Af Jytte Dreier og Camilla Rich, Kræftens Bekæmpelse

Støt via SMS

SMS KNÆK til 1422

og støt med 150 kr.

Der findes for lidt og for dårlig information online i forhold til senfølger efter tarmkræft. Derfor forsker Søren Laurberg i området og opfordrer patienterne til altid at tale med deres læge om det, i stedet for bare at google sig til viden og råd.

Tarmkræft er en af de hyppigste kræftformer her i landet.  Kræft i tyktarmen, endetarmen, tyndtarmen eller tolvfingertarmen rammer hvert år over 5.000 danskere. For de fleste af patienterne er en operation nødvendig.

Professor, overlæge, dr.med. Søren Laurberg fra Aarhus Universitetshospital forsker i, hvordan man kan forbedre behandlingen af tarmkræftpatienter. Både for at sikre en bedre overlevelse, men også at færre får senfølger efter behandlingen.

-Det vigtigste er selvfølgelig, at patienterne overlever sygdommen. Det næst vigtigste er, at man undgår langtidsbivirkninger efter endt behandling. Men der har manglet opfølgning på behandlingsmetoderne samt viden om følgevirkninger og senfølger efter behandlingen. Det vil vi lave om på, siger Søren Laurberg.

Fire forskningsprojekter iværksat siden 2012

Med penge fra Knæk Cancer indsamlingerne har Søren Laurberg kunne iværksætte en række projekter, der skal hjælpe danskere med tarmkræft. Sammen med sit hold af forskere forsøger han bl.a. at forbedre behandlingen, herunder at sikre bedre operationsteknikker, bedre opfølgningsforløb og som noget helt nyt at kortlægge og forstå de seksuelle problemer, som kvinder kan få efter behandlingen. Og flere af projekterne har allerede ført til vigtig ny viden.

- Vi har blandt andet lavet flere undersøgelser om de senfølger, som patienter med tyktarmskræft kan opleve efter endt behandling. De viser, at der er stor forskel på de gener man får, hvis man bliver opereret for tarmkræft i højre side eller i den venstre side af tyktarmen. Vi har også vurderet den seneste kirurgi på området, som har været med til at øge overlevelsen for flere patienter. Man har været lidt usikker på, om den forbedrede kirurgi eventuelt førte til en større risiko for en dårlig tarmfunktion efterfølgende, men det har vist sig ikke at være tilfældet. Og det er jo en glædelig nyhed for de mange patienter, fortæller Søren Laurberg.

For at forbedre behandlingen af tarmkræft i landet har Søren Laurberg desuden iværksat efteruddannelse af de danske læger på området - med hjælp fra nogle af verdens førende eksperter på området.

- For at opnå det bedst mulige resultat med en operation, er det nødvendigt at lægerne har en høj faglig ekspertise. Det gælder både kirurgen, der fører kniven, men også de læger, der undersøger vævsprøver og scanningsbilleder.

For eksempel er der gennemført et nationalt efteruddannelseskursus om MR scanning for kræft i endetarmen. Resultaterne viser, at der er stor variation i kvaliteten af fortolkningerne, men at man med struktureret efteruddannelse får en klar kvalitetsforbedring. Derudover har en række læger deltaget i efteruddannelse i kikkertoperationer. Her er man ved at lave en evaluering af effekten ud fra videooptagelser af operationerne før og efter kurset.

Nyt forskningscenter skal bekæmpe senfølger

Ud over de spændende forskningsprojekter, har Søren Laurberg også været med til at etablere et nyt forskningscenter i senfølger efter kræft i bækkenorganerne. Her har forskerne fundet ud af, at en stor del af tarmgenerne, efter behandling for endetarmskræft, kan afhjælpes med råd og vejledning fra specialiserede sygeplejersker. Hvis der har været behov for yderligere undersøgelser eller behandling, henvises patienterne til en lægefaglig vurdering. Det er en løsning, som har betydet, at 70% af patienterne har fået det klart bedre. Via et tæt samarbejde med lægerne på gastroenheden på Aarhus Universitetshospital har man også fundet ud af, at senfølger som diarre, efter behandling af højresidig tyktarmscancer eller strålebehandling, kræver omfattende udredning, og at der ofte er behov for flere former for behandlinger, med medicin og diætvejledning.

- Med denne viden kan vi lettere håndtere samt mindske nogle af de gener, som patienterne oplever og derved give dem større livskvalitet – faktisk for mere end halvdelen af patienterne. Vi vil sætte yderligere studier i gang, med henblik på at opbygge nationale centre til behandling af senfølgerne. Dette er muligt takket være bevillingen, som vi fik fra Knæk Cancer indsamlingen sidste år, siger Søren Laurberg.

Støt via MobilePay

Send et valgfrit beløb til

15 10 65

og støt Knæk Cancer

Del denne side