Udvikling af vaccine mod knoglemarvskræft

Af Jytte Dreier og Camilla Rich, Kræftens Bekæmpelse

Et af de forskningsområder, der er blevet styrket takket være Knæk Cancer indsamlingerne, er immunterapi. Behandlingen, der kort fortalt går ud på at hjælpe patientens immunforsvar til at bekæmpe kræften, har givet fantastiske resultater for nogle patienter. Men på nuværende tidspunkt er der ikke tilbud til alle, og nogle patienter oplever også alvorlige bivirkninger af behandlingerne. Derfor er der fortsat brug for forskningen.

I 2015 fik Nicolai Grønne Jørgensen 3 mio. kr. fra Knæk Cancer indsamlingen til at forske i behandlingen af knoglemarvskræft, som hvert år rammer omkring 300 danskere. Mange af patienterne behandles med højdosis kemoterapi og stamcelletransplantation med egne celler. Behandlingen kan holde kræftcellerne fra døren i et stykke tid, men desværre kommer kræften ofte igen.

De kliniske forsøg er godt i gang

På Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital for Cancer er et hold af forskere i gang med at udvikle en ny vaccine, som muligvis kan styrke immunforsvaret hos patienter med myelomatose og dermed nedsætte risikoen for tilbagefald.

- Vaccinen ser meget lovende ud i laboratorieforsøg. Vi håber selvfølgelig, at effekten er lige så god på patienterne. Lige nu afprøver vi vaccinen på patienter med knoglemarvskræft, men i princippet kan den virke på alle former for kræft. Vaccinen skal aktivere immunforsvaret, så kroppen selv bliver i stand til at slå kræftcellerne ihjel, forklarer Nicolai Grønne Jørgensen.

Ti patienter skal deltage i forsøget og skal vaccineres 15 gange. I første omgang undersøger forskerne, om der er bivirkninger ved vaccinen, og derefter, om vaccinen kan forhindre tilbagefald af sygdommen.

De sidste patienter er nu ved at nå mod slutningen af deres vaccinationsforløb, og der er ikke set alvorlige bivirkninger ved behandlingen. Når de sidste vacciner er givet, skal Nicolai Grønne Jørgensen og de andre forskere i gang med laboratorieundersøgelserne, hvor de skal undersøge hvordan vaccinen har påvirket patienternes immunforsvar. 

Det er endnu for tidligt at sige om vaccinen virker – det skal det opfølgende forsøg, som iværksættes inden for de kommende måneder, hjælpe med at pege på.

Projektet forventes afsluttet i 2019.

Læs mere om, hvad pengene fra Knæk Cancer går til

Støt via SMS

SMS KNÆK til 1422

og støt med 150 kr.

Støt via MobilePay

Send et valgfrit beløb til

1234

og støt Knæk Cancer

Del denne side