Hvordan rekonstruerer man bedst et bryst?

Af Jytte Dreier og Camilla Rich, Kræftens Bekæmpelse

Kirurger foretager mange brystrekonstruktioner hos kvinder med brystkræft, og antallet af yngre kvinder, som er arveligt disponeret for sygdommen, der vælger at lade sig operere forebyggende, stiger. Derfor – men også fordi langt de fleste kvinder får et langt liv efter behandlingen - er brystrekonstruktion blevet en særdeles vigtig del af brystkræftbehandlingen.

Overlæge Tine Engberg Damsgaard fra Aarhus Universitetshospital er en de kirurger, som foretager brystrekonstruktioner. Hun fortæller, at det i dag ikke nytter kun at tænke i operationsmetoder.

Rekonstruktion af brystet har indflydelse på livet efter kræft

- Vi skal selvfølgelig tilbyde kvinden de bedste operationsmetoder, men vi skal altså også forholde os til kvindens selvbillede om, hvordan hun opfatter sig selv før og efter, at hun har fået fjernet brystet. Der er jo et meget stort antal kvinder, der i mange år skal leve med følgerne af, at de har fået fjernet brystet og fået en rekonstruktion, siger Tine Engberg Damsgaard.

En rekonstruktion af brystet har også stor indflydelse på, hvor godt kvinderne vender tilbage til deres almindelig hverdag efter kræftbehandlingen – både psykisk, socialt og fysisk. Man har tidligere undersøgt, hvilke senfølger brystkræftbehandlingen generelt kan give – men man ved i dag ikke ret meget om, hvilke senfølger en rekonstruktion af brystet efter behandling for brystkræft kan give.

Over 150 kvinder deltager i projektet

Tine modtog 500.000 kr. fra Knæk Cancer indsamlingen i 2014 til sit forskningsprojekt, som går ud på at pege på de mest optimale operationsmetoder for brystrekonstruktioner.

I løbet af projektet skal de i kontakt med over 150 brystkræftpatienter. Nogle – der allerede er færdigbehandlet - skal til en kontrol og gennemgang af deres journal, mens andre skal have foretaget forskellige operationer og derefter følges og undersøges løbende i en periode på to år. Efterfølgende skal alle de indsamlede resultater analyseres, så man kan pege på den mest optimale behandlingsmetode, når man rekonstruerer et bryst.

-Vi er nået rigtig langt med projektet. De foreløbige resultater peger på, at operationer, hvor man anvender implantat og biologisk materiale til at rekonstruere brystet, og gør det samtidig som brystvævet fjernes, er lige så god en fremgangsmåde, som den traditionelle metode, hvor brystet rekonstrueres af flere omgange og operationer. Hermed kan kvinderne potentielt spares for yderligere en operation i fuld bedøvelse samt evt. flere besøg i ambulatoriet til udvidelse af et midlertidigt implantat, siger Tine Engberg Damsgaard.

Projektet og det endelige analyser er færdige i 2020.

Læs mere om Tines forskningsprojekt

Læs mere om hvad pengene fra Knæk Cancer går til

 

Støt via SMS

SMS KNÆK til 1422

og støt med 150 kr.

Støt via MobilePay

Send et valgfrit beløb til

15 10 65

og støt Knæk Cancer

Del denne side