Forsøgsbehandling redder uhelbredeligt syge børn

- Nogen af dem, der var uhelbredeligt syge, da de kom til os, er blevet sygdomsfri. Andre børn har fået det markant bedre, og sygdommen er under kontrol, fortæller overlæge Karsten Nysom, ansvarlig for enheden på Rigshospitalets BørneUngeklinik.
Karsten Nysom og enheden ’Ny medicin til børn med kræft’ på Rigshospitalet fik 3,5 mio. kr. fra Knæk Cancer indsamlingen i 2013.

Når kræftsyge børn bliver henvist til enheden ’Ny medicin til børn med kræft’ på Rigshospitalets BørneUngeklinik, er de så syge, at der ikke er flere muligheder for at behandle dem på de hospitaler, de ellers var tilknyttet. Behandlingen med forsøgsmedicin er derfor den sidste mulighed for børnene og deres forældre. 

- Det giver deltagerne håb og muligheden for en meningsfuld handling i en håbløs situation, fortæller Karsten Nysom, der er overlæge og ansvarlig for enheden.

Der er grund til håb hos de familier, der kommer til enheden på Rigshospitalet. For flere af de 60 børn fra Danmark og resten af Norden, som har været igennem forsøgsbehandlingen, har overlevet eller har fået bedre.

- Nogen af dem, der var uhelbredeligt syge, da de kom til os, er blevet sygdomsfri. Og så er der andre børn, som har fået det markant bedre, og hvor sygdommen er under kontrol, siger Karsten Nysom, der ikke præcist kan sige, hvor mange børn der har overlevet på grund af systematikken i forsøgsbehandlingen.

Bidrager med vigtig viden

Flere børn har også modtaget en forsøgsbehandling, som ikke virkede. Men selvom om det ikke lykkedes at redde børnene, så har de stadig bidraget til udviklingen af nye behandlinger til andre patienter fremover, understreger Karsten Nysom.

- Forældrene så en chance og fik den, og de kunne forsætte deres liv vel vidende, at man have forsøgt alt, siger han. Og samtidig bidrog de og deres barn til at udvikle behandlinger for fremtidige patienter.

Et eksempel på en forsøgsbehandling er den, som blandt andet 3-årige Laura Piester Stolpe får for den ekstremt sjældne kræfttumor, hun har i hjernen. Hun får nemlig både standardbehandling, som er strålebehandling og forsøgsbehandling. Den består af forsøgsmedicin, som er valgt særligt til hende på baggrund af prøver af vævet fra kræfttumoren.

Vigtigt med mange forskellige forsøg

Hvert år rammes 200 børn under 19 år i Danmark af kræft. Det drejer sig blandt andet om kræft i blodet, i hjernen og andre steder i kroppen, og fordi der findes mange forskellige typer af kræft, er det oftest kun tre-fem børn om året, der får den samme diagnose.

For at kunne hjælpe så mange børn som muligt, er det vigtigt at have mange forsøg klar til de syge børn, der kommer til enheden. Karsten Nysom sammenligner forsøgene med at have en parkeringsplads fuld af biler i forskellige farver. De skal stå klar til at køre, når der kommer et barn, der har brug for en bil i en bestemt farve.

- Det typiske er, at der kun er én farve bil, der passer til det enkelte barn. Jo flere forskellige biler vi får ud på parkeringspladsen, jo flere børn kan vi give en chance og potentielt redde, understreger han.

Lige nu er der 22 åbne forsøg til kræftsyge børn i Norden, hvor de fleste hører til på Rigshospitalet, og enheden er nu den førende i Norden. De 3,5 mio. kr., som enheden fik fra Knæk Cancer-indsamlingen i 2013, har gjort, at man kunne åbne mange forskellige forsøg på samme tid, hjælpe flere børn og i sidste ende få afgørende viden om, hvordan man fremover kan give uhelbredeligt syge børn en chance mere for at overleve.

- Ved at vi deltager i flere forsøg, kommer nye behandlinger tidligere til Danmark og Norden. Det er godt for danske børn med kræft og deres familier, siger Karsten Nysom.