Nyt online værktøj skal forbedre kemobehandling

Afdelingslæge Marie Helleberg forsker i personlig medicin mod infektionssygdomme. Foto: Tomas Bertelsen
Infektioner under kemobehandling kan være farlige og betyde, at patienten ikke får den optimale behandling. Men nu har forskere fra Rigshospitalet udviklet et værktøj, der kan forudsige, hvem der er i risikogruppen og dermed skal have forebyggende behandling. Knæk Cancer har støttet projektet.

Personlig medicin er på vej ind i en ny tidsregning, hvor rå computerkraft, en sammenkobling af registerdata og en bred vifte af sundhedsdata kan komme til at sætte nye standarder for individualiseret behandling og forebyggelse.

På Rigshospitalet er den nye tidsregning allerede begyndt. Her har et forskningsprojekt - med afdelingslæge Marie Helleberg i spidsen og med midler fra Knæk Cancer - udviklet et online værktøj, der skal forbedre behandlingen for den enkelte patient, der får kemoterapi.

Hvert år behandles flere tusinde kræftpatienter med kemoterapi. Behandlingen er hård og kan give bivirkninger. For kemobehandlingen svækker immunforsvaret i en periode. Det betyder for nogle patienter, at de har højere risiko for at få infektioner, der kan betyde indlæggelser eller i værste fald kan patienten dø på grund af infektionerne. Men det kan også få den konsekvens, at patienten ikke får den mest effektive kemobehandling.

- En infektion under et kemobehandlingsforløb er i sig selv en alvorlig tilstand. Hvis der opstår infektioner, vil behandlingen enten sættes i bero eller udskydes. Og det betyder, at der kan gå for lang tid mellem behandlingerne, og at patienten ikke får behandlet sin kræftsygdom optimalt, forklarer Marie Helleberg.

Muligt at forebygge infektioner

Og det er netop det, som hun sammen med sit team har forsøgt at ændre på. Det er nemlig muligt at forebygge de alvorlige bivirkninger med medicin. Dog kræver det, at lægen forud for kemoforløbet kender til patientens risiko for at udvikle infektioner.

Hvis risikoen overstiger 20 pct., bør patienten have forebyggende behandling. Sådan lyder de internationale retningslinjer. Men det kan være vanskeligere end som så for lægen at forudsige risikoen for den enkelte patient, fortæller Marie Helleberg:

Rå computerkraft, en sammenkobling af registerdata og en bred vifte af sundhedsdata er grundstenene i Marie Hellebergs forskning.

- Derfor har vi udviklet et online værktøj, der kan det. Det betyder, at lægerne ude på hospitalerne meget nemmere og hurtigere kan vurdere, om patienten bør have forebyggende medicin, som går ind og styrker immunforsvaret, så de livstruende bivirkninger kan undgås.

På sigt kan det betyde en mere effektiv og skånsom behandling af patienter, der får kemoterapi.

I dag er det kun få patienter, der får den forebyggende medicin, når de starter kemoterapi. Det skyldes dels, at medicinen er dyr og dels at den - som al slags medicin - ikke er fri for bivirkninger. Og også af den grund fastslår Marie Helleberg vigtigheden af værktøjets mere præcise risikovurdering.

- Med værktøjet kan vi personliggøre behandlingen. Vi kan sikre bedre forebyggende behandling til dem, der har brug for det og undlade at give medicin til dem, der ikke har brug for det.

Nemt og tilgængeligt

Modellen bag værktøjet er opbygget på baggrund af et studie på knapt 10.000 patienter, der har fået kemoterapi på Rigshospitalet i perioden fra 2010-2016. I studiet har man ud fra 6.294 patienter udviklet modellen og testet den på de resterende 3.163 patienter.

Helt konkret har forskerne ved at indsamle resultater af rutineblodprøver fra hver enkelt patient og sammenkøre dem med andre sygdomsrelaterede data – som eksempelvis tidligere sygdomme og medicinforbrug – fundet frem til en algoritme, der beregner den enkelte patients risiko for at få en infektion.

I al sin enkelthed skal lægen blot indtaste få oplysninger om patienten og får på den baggrund at vide, hvilken risikogruppe patienten tilhører og et estimat for risikoen.

- Man kan på ca. et minut indtaste de nødvendige oplysninger og få programmet til at beregne risikoen for den enkelte patient, fortæller Marie Helleberg

Klar til at gavne patienter

Næste skridt er, at kendskabet til værktøjet skal udbredes, og flere læger skal tage det i brug, så patienterne kan få gavn af forskningen. Og der er kort vej. For værktøjet er klar og tilgængeligt.

Marie Helleberg har store forventninger til det nye værktøj, som hun glæder sig til at se resultaterne af.

- Vi forventer, at det vil forbedre udsigterne for patienter, der får kemoterapi. For hvis man kan forebygge infektionerne, kan man også give en bedre behandling mod kræftsygdommen, forsikrer hun.

Knæk Cancer støtter forskningen

  • Projektet fik 1.5 mio. kr. i støtte fra Knæk Cancer i 2015.