Tyggegummi kan lindre ødelagte spytkirtler

Overlæge og professor Jesper Grau Eriksen søgte og fik penge fra Knæk Cancer 2015 til at teste, om tyggegummi kan være med til at afhjælpe den invaliderende mundtørhed efter strålebehandling. Foto: Heidi Lundsgaard.
Jesper Grau Eriksen fik 1,5 mio. kr. fra Knæk Cancer indsamlingen 2015.

Op mod halvdelen af patienter i Danmark, der får strålebehandling mod hoved-halskræft, får problemer med mundtørhed i en grad, så det går ud over livskvaliteten. Årsagen er, at strålerne ikke kun bekæmper kræftcellerne, men også kan giver skader på patienternes spytkirtler.

-Nogle patienter har svært ved at spise og synke. Det er en mundtørhed, som kan være invaliderende, og som vi meget gerne vil hjælpe patienterne af med, siger overlæge og professor Jesper Grau Eriksen.

Han tog derfor initiativ til et forskningsprojekt, der skulle undersøge, om tyggegummi kan hjælpe patienterne. Jesper Grau Eriksen fortæller, at der tidligere rundt omkring i verden er lavet flere små undersøgelser, der viser, at det er muligt at øge mængden af spyt ved at tygge tyggegummi. Det var også resultatet af et pilotstudie, som Jesper Grau Eriksen lavede, og som inspirerede ham til at søge Knæk Cancer om penge til en større undersøgelse.

Mere spyt og mindre sejt spyt

Nu er forskningsprojektet færdigt, og resultatet bekræfter, at tyggegummi kan hjælpe patienter med mundtørhed. Det fortæller læge ph.d. Julie Killerup Kaae, som har ledet forskningsprojektet.

-Nogle patienter får det bedre, når de regelmæssigt tygger tyggegummi. De oplever, at de har mindre mundtørhed og større livskvalitet, siger Julie Killerup Kaae.

-Når de tygger, producerer de mere spyt, og spyttet er mindre sejt. Men undersøgelsen viser også, at tyggegummiet ikke har forandret spytproduktionen over tid, forklarer hun.

Spyt-test og spørgeskema

91 patienter har deltaget i forskningsprojektet. De har alle fået strålebehandling mod hoved-halskræft og er erklæret kræftfri, men døjer med mundtørhed.

Inden forsøget har forskerne målt mængden af spyt hos patienterne – og spyttets viskositet – altså hvor sejt det er. Patienterne har også svaret på spørgsmål om deres livskvalitet.

Derefter fik to tredjedele af patienterne tyggegummi med hjem til en måneds forbrug, mens resten af patienterne ikke fik tyggegummi. Patienterne, der fik tyggegummi med hjem, fik at vide, at de skulle tygge tyggegummi fem-seks gange om dagen i mindst fem minutter. For eksempel, når de skulle spise, og når de i øvrigt følte sig tørre i munden.

Efter en måned kom patienterne tilbage og fik lavet alle de samme målinger og test igen for at undersøge, om der er sket en forbedring.

Spyttets hastighed ned ad glasplade

Lægerne måler blandt andet spyttets sejhed ved en helt enkel undersøgelse, hvor de med en pipette afsætter en dråbe spyt på en glasplade og måler, hvor hurtigt den glider ned ad glaspladen.

Og det går generelt hurtigere, når patienten har tygget tyggegummi, forklarer Jesper Grau Eriksen.

-Sejheden bliver markant mindre, og spyttet glider hurtigere ned ad glaspladen, fortæller han.

Oprindeligt var det meningen, at der skulle indgå flere patienter i forsøget. Men det viste sig, at der var en ret stor gruppe, der ikke kunne være med, nemlig patienter med gebis.

-Der er rigtig mange af vores patienter, der har gebis, og de synes ikke, det er rart at tygge tyggegummi. Det er sådan noget, man opdager undervejs, siger Jesper Grau Eriksen.

image
Det tyggegummi, som bruges i projektet, er specialdesignet i samarbejde med en gruppe patienter. Det indeholder blandt andet ingen smagsstoffer, for den slags er meget ubehageligt, når man mangler spyt.

Et godt råd til patienterne

Han mener, at forskningsresultatet kan bruges til at vejlede patienter, der har problemer med mundtørhed.

-Vores forskning viser, at det kan være en fordel at tygge tyggegummi, før man skal spise. Det kan være en af de ting, man foreslår patienterne ude på afdelingerne, siger Jesper Grau Eriksen.

Tyggegummi uden smag

Tilbage står problemet med tyggegummiet. Det tyggegummi, som blev brugt i forskningsprojektet, var specialdesignet til projektet. Det indeholdt hverken smags- eller indholdsstoffer, og samtidig var det mindre end et almindeligt stykke tyggegummi.

Det er desværre ikke en vare, som findes på butikshylderne i øjeblikket.

-Vi har talt med det firma, som lavede testtyggegummiet, og de overvejer at lave et produkt man kan købe. Det er ikke noget, de kan tjene penge på, men vi håber, det bliver til noget, siger Jesper Grau Eriksen.

Resultaterne er offentliggjort her: J. K. Kaae et al.: A randomized phase III trial for alleviating radiation-induced xerostomia with chewing gum. Radiotherapy and Oncology.

Artiklen er opdateret oktober 2019.