Afhold Knæk Cancer på din skole

Som skole kan I skabe et unikt fællesskab for jeres elever ved at være med i Knæk Cancer. Herunder er tre ideer til indsamlingsaktiviteter.
Vi tilbyder også et gratis uforglemmeligt oplæg, som I kan bruge som startskud til jeres indsamling.
  • Motionsløb – F.eks. en fast rute eller runder på et stadion, hvor eleverne løber, så mange runder de kan. Eleverne får familie, venner og ikke mindst det lokale erhvervsliv til at donere et beløb pr. km/runde som eleverne løber. 
  • Nabohjælp - Eleverne kan hjælpe skolens naboer eller venner og familie med praktiske gøremål – havearbejde, malerarbejde, gadefejning mv.
  • Auktion eller salg – eleverne sætter egne og sponserede ting på en auktion, eller sælger hjemmelavede  ting, kager, snobrød og lign.

Hør om Staby efterskoles rørende fælleskab og flotte resultat

Vil I gøre som Staby efterskole, og være med til at gøre en forskel? I kan læse en artikel om deres indsamling her:

Video overlay

Staby-lærer: Den oplevelse gav sindssygt meget til eleverne

Fællesskabet var i højsædet, da eleverne på Staby Efterskole sidste år samlede ind til Knæk Cancer i forbindelse med deres motionsdag. Og det gav virkelig gode ting med i rygsækken til både elever og lærere.

Af Rikke Hovn Poulsen, maj 2022

Når bare vi står sammen, kan vi virkelig nå langt!

Det var den oplevelse, som lærer Ejnar Kristiansen og hans kollegaer på Staby Efterskole ønskede at give deres elever, da de sidste år samlede ind til Knæk Cancer. Og det lykkedes – ud over alle grænser. For både elever og forældre engagerede sig dybt i sagen, og skolen endte med at samle svimlende 100.000 kroner ind til kræftsagen.

 - Det var en sindssyg oplevelse! Vi nåede tre gange så langt, som vi havde regnet med. Det kan man ikke gøre alene eller i små grupper – man skal bare være en stor flok. Og det er jo helt oppe i toppen af det, vi gerne vil give eleverne med videre. Vi er inde ved selve kernen af, hvad efterskolen er, jubler Ejnar Christiansen, der var tovholder på projektet.

Elevernes eget ønske

Ideen opstod, da lærerteamet omkring motionsdagen – eller Aktiv Dag, som den hedder på Staby – gerne ville ryste posen lidt.

- Vi havde i mange år kørt med et koncept, hvor skolens elever dystede mod hinanden, og det plejede egentlig også at være en fed dag. Men vi ville gerne give den lidt mere indhold, fortæller Ejnar Christiansen.

Lærer Ejnar Christiansen,  tovholder på projektet på Staby Efterskole

Lærerne havde hørt om et andet koncept, hvor børnene løb for en bestemt sag, og det ville de gerne prøve. Men det var eleverne, der fik lov at bestemme, hvad pengene fra indsamlingen skulle gå til. Og der viste sig hurtigt en klar favorit:

- Der kom en del forslag ind om, at vi skulle samle ind til Knæk Cancer. Jeg tror, det har noget at gøre med, at to af eleverne selv har haft kræft tæt inde på livet, før de kom her på skolen. Derved opstod konceptet hurtigt, og elevernes engagement var stort, siger Ejnar Christiansen.

Planen var enkel: Lærerne fastlagde en rute på tre kilometer. Derefter var det op til eleverne at finde sponsorer, der gav et beløb, hver gang de løb en omgang. Og heldigvis var der masser af forældre, venner og bedsteforældre, der bakkede op.

Ejnar oprettede en digital indsamling på Knæk Cancers hjemmeside, så pengene landede det rigtige sted. Og så kunne han ellers følge beløbet på Staby Efterskoles egen indsamlingsside, der blev opdateret, hver gang der tikkede en sponsor-donation ind.

- Det var faktisk ret simpelt. Eleverne var jo primus motor i at få samlet pengene ind, vi lærere skulle bare holde styr på, hvad der skulle ske hvornår, fortæller han.

En varm anbefaling

Da motionsdagen oprandt, var det bare ud over stepperne. Nogle af eleverne valgte at gå deres runder i små grupper, mens andre pressede sig selv til det yderste; en enkelt drengegruppe nåede igennem en hel maraton, før dagen var ovre.

- Der opstod en særlig energi, hvor eleverne hele tiden sagde til sig selv og hinanden: Kan vi tage en runde mere og samle 5.000 kroner mere ind? Kan vi skubbe beløbet 10.000 kroner højere op? Det motiverede dem virkelig, at der var en vigtig sag at løbe for, husker Ejnar Christiansen.

Også forældrene bakkede helhjertet op. Mange heppede med fra sidelinjen sidst på dagen. Og efterfølgende var der også mange, der skrev til lærerne og tilkendegav deres begejstring for projektet.

Fællesskabet var i højsædet, da eleverne på Staby Efterskole sidste år samlede ind til Knæk Cancer

Alt i alt er den erfarne efterskolelærer ikke i tvivl om, at eleverne fik andet og mere med hjem fra dagen end trætte ben og ømme lårmuskler.

- De tog noget med hjem, som var helt unikt, og som de kan tage med videre ud i livet og det samfund, de skal være en del af. Og det er jo det hele værd, siger Ejnar Christiansen.

- Jeg vil helt klart anbefale andre efterskoler at lave lignende arrangementer. Det vigtigste er at inddrage eleverne og få deres gode energi med. Det giver bare så meget til elevflokken, slutter han.