Fantastisk nyhed: Nu kan patienter få T-celleterapi mod modermærkekræft

Professor Inge Marie Svane har opbygget behandlingen med T-celleterapi i Danmark. Nu er det en behandling, som alvorligt syge patienter med udbredt modermærkekræft kan få på Herlev Hospital. Arkivfoto: Tomas Bertelsen
Patienter med spredning af modermærkekræft kan nu få en ny banebrydende behandling med T-celleterapi på Herlev Hospital, hvis standardbehandlingen ikke virker. Det sker på baggrund af forskning, som er støttet af Kræftens Bekæmpelse.

Alvorligt syge patienter med modermærkekræft får nu et nyt behandlingstilbud i Danmark. Det er T-celleterapi, som er en særlig form for immunterapi, hvor patienterne behandles med T-celler fra deres eget immunforsvar.

Regionerne støtter, at behandlingen hurtigst muligt skal komme til gavn for danske patienter, og de danske sundhedsmyndigheder har accepteret en ’tidlig adgang’ til behandlingen, samtidig med, at der søges om godkendelse hos det europæiske lægemiddelagentur EMA.

- Det er dejligt, at det nu er faldet på plads, så vi kan komme i gang med behandle patienter. Den første patient er på vej, fortæller overlæge og professor Inge Marie Svane, der er leder af Nationalt Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital og behandlingen med T-celleterapi.

Inge Marie Svane har hentet T-celleterapi til Danmark og har stået i spidsen for mange års forskning i metoden.

Læs om Thorbjørn, der er kræftfri efter forsøgsbehandling med T-celleterapi:

Uden kræft havde Thorbjørn ikke besteget bjerge

"Med T-celleterapi har vi endnu en god chance for at hjælpe patienterne, også selvom standardbehandlingen med immunterapi ikke har virket."

Inge Marie Svane, overlæge og professor, Herlev Hospital

Hver femte blev kræftfri

I 2022 kunne hun sammen med hollandske forskere offentliggøre banebrydende resultater, som var de første af sin art i verden. Resultaterne viste, at T-celleterapi kan give uhelbredeligt syge patienter med modermærkekræft en ny chance, hvis standardbehandlingen ikke virker. Faktisk blev hver femte af patienterne i forsøget kræftfri.

- Det er det største, jeg har oplevet som læge og som forsker, sagde Inge Marie Svane, da resultaterne blev offentliggjort i september 2022.

Inge Marie Svane anslår, at afdelingen i Herlev kommer til at behandle 10-20 patienter årligt med T-celleterapi. Det er patienter med modermærkekræft med spredning, hvor standardbehandlingen ikke virker. Patienterne kan komme fra hele landet.

- Adskillige nye former for immunterapi er blevet tilgængelige siden 2012, men desværre får halvdelen af vores patienter med modermærkekræft ikke gavn af de typer immunterapi, der lige nu er til rådighed. Med T-celleterapi har vi endnu en god chance for at hjælpe patienterne, også selvom standardbehandlingen med immunterapi ikke har virket, siger Inge Marie Svane.

Læs om det banebrydende forskningsresultat:

T-celleterapi kan give alvorligt syge kræftpatienter en ny chance

 

Inge Marie Svane kigger ind i laboratoriet, hvor T-cellerne håndteres under sikre forhold, mens de gøres klar til patienten. Arkivfoto: Tomas Bertelsen

Lang vej mod officiel godkendelse

Mens de danske myndigheder har givet tidlig adgang til T-celleterapi mod modermærkekræft i Danmark, fortsætter professor Inge Marie Svane og hendes hollandske samarbejdspartnere processen med at søge godkendelse hos det europæiske lægemiddelagentur EMA.

Og den proces ser ud til at blive langvarig. Problemet er, at systemet er indrettet på, at det normalt er lægemiddelvirksomheder, der søger om godkendelse af nye lægemidler. I tilfældet med T-celleterapi er det hospitaler, der søger, og det har man ikke set før. Derfor er man nødt til at finde på en ny model, forklarer Inge Marie Svane.

- I øjeblikket overvejer vi at oprette et non profit firma sammen med den hollandske kræftafdeling, altså et firma, der ikke skal tjene penge. Det er måske vejen til at søge om godkendelse hos myndighederne, og så kan firmaet derefter give licens til os og også sælge licenser til andre med opskriften på, hvordan man behandler patienter med deres egne T-celler, siger Inge Marie Svane og tilføjer:

- Det har været et svært halvt år, hvor jeg ikke har vidst, hvilke døre jeg skulle sparke ind for at få lov til at give patienterne behandlingen. Derfor er det super dejligt, at vi nu kan gå i gang i Danmark, samtidig med at vi fortsætter arbejdet med at søge formel tilladelse, siger hun.

Sådan virker T-celleterapi

  • T-cellerne, der bruges ved T-celleterapi, kommer fra patienten selv og findes i kræftsvulsten, hvor de formentlig er søgt hen for at slå kræftceller ihjel – dog uden held. For at få T-celleterapi skal det være muligt at fjerne minimum en kubikcentimeter frisk væv fra kræftsvulsten.
  • I laboratoriet skæres kræftvævet i meget små stykker og behandles med signalstoffer, som får T-cellerne til at søge ud af kræftvævet. De udvundne T-celler opformeres og aktiveres via en proces, som tager fire til seks uger. I løbet af den periode bliver én million T-celler til 100 milliarder.
  • Patienten indlægges en uge, inden T-cellerne er klar. I den uge får patienten højdosis-kemoterapi, der fjerner alle andre immunceller, før T-cellerne kommer ind i kroppen.
  •  Så snart T-cellerne er blevet sendt tilbage i kroppen, får patienten det immunstimulerende lægemiddel interleukin-2, som fremmer væksten og effekten af T-cellerne. På den måde støttes T-cellerne til fortsat at patruljere i patientens krop, mens de leder efter nye eller allerede eksisterende kræftceller, som de kan destruere.

Kræftens Bekæmpelse støtter forskningen

  • Kræftens Bekæmpelse har støttet forskning i T-celleterapi, bl.a. fik projektet ’ Klinisk fase III forsøg med T-celleterapi til behandling af patienter med udbredt modermærkekræft’ 2,4 mio. kr. i støtte fra Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg i 2014.
  • Nationalt Center for Cancer Immunterapi blev etableret med 8 mio. kr. i støtte fra Knæk Cancer 2016.