Johanne og Freya samler ind for mormor Tove

Freya og Johanne samler ind til Knæk Cancer ved bl.a. at sælge hjemmelavede smykker. Privatfoto.
Sidste år mistede Freya sin mormor til kræft. Derfor har hun og bonussøster Johanne startet en Knæk Cancer indsamling. De startede med at sælge hjemmelavede smykker, men så greb det om sig. Til dato har de samlet over 85.000 kr. ind via loppemarkeder og en støttekoncert. Og de har planer om flere spændende events efter sommerferien.

Freya er 18 år gammel og har netop afsluttet 1. år af handelsgymnasiet. Johanne er 10 år og skal op i 5. klasse efter sommerferien. Til hverdag deler de adresse i Odense hver anden uge. De er nemlig bonussøstre i en sammenbragt familie med Freyas far Søren og Johannes mor Mette. Sidste år mistede Freya sin mormor, Tove på 75 år, til hjernekræft. Derfor har pigerne startet en Knæk Cancer indsamling i hendes ære. Til dato har de samlet over 85.000 kr. ind.

- Min mormor og jeg har altid set Knæk Cancer showet sammen. Min mormor gik meget op i det og har altid købt årets pin og støttet op om indsamlingen, så det gav mening at starte vores egen indsamling til netop Knæk Cancer, siger Freya.

Freya med sin mormor Tove, som desværre gik bort sidste år. Hun er grunden til, at pigerne har startet deres indsamling. Privatfoto.

Freya og Johanne mødte hinanden for syv år siden, da Johannes mor Mette og Freyas far Søren besluttede sig for at slå pjalterne sammen og blive en sammenbragt familie.

- Jeg kan huske, at vi mødtes første gang i Leos Legeland. Jeg har altid drømt om at få en søster, så det var mega fedt at møde Johanne. Hun var lille og sød, fortæller Freya med et smil.

Johanne, som kun var 3 år dengang, kan ikke huske tiden før, Freya blev en del af hendes liv. Men bekræfter, at kærligheden er gengældt.

- Det er rigtig godt at have en storesøster, siger Johanne.

- Pigerne har hængt sammen lige fra starten. Det har været helt vildt nemt at slå børneflokken sammen, som også tæller en bror. De er alle tre glade for hinanden og gode til at tage sig af hinanden, siger Mette, som er mor til Johanne.

Det var helt ukompliceret at forene børneflokken, som består af Mettes datter Johanne og Sørens børn Freya og Frederik. De er alle tre meget glade for hinanden. Privatfoto.

Fandt hinanden i det kreative

Kreativiteten har bundet dem sammen fra starten, fortæller Mette. De elsker begge to at dimse med perler, hækle og andre kreative sysler.

Derfor var det helt naturligt for pigerne at starte deres indsamling der. De havde allerede et lager af hjemmelavede smykker og vatrondeller, som de kunne sælge ud af, og med indsamlingen havde de pludselig en højere mening med at producere mere.

- Vi satte os et mål om at samle 1.000 kr. ind. Vi startede en Instagramkonto og en Facebookside, hvor vi kunne sælge vores kreationer, fortæller Freya.

Og så voksede det derfra. Freyas far Søren er musiker, så de blev enige om at stable en støttekoncert på benene. Søren trak på sin gode kontakter i branchen, og pigerne blev mødt med velvilje alle vegne. Koncerten blev en kæmpe succes med 150 solgte billetter og indbragte 26.000 kr. til indsamlingen. Pigerne gik selv på scenen og bød velkommen.

- Det kildede meget i maven, men det var en rigtig god oplevelse, siger Johanne.

- Det var vildt at stå foran alle de mennesker. Det gav et kæmpe sus i maven. Det var vildt at opleve, at alle de mennesker kom for at støtte op om vores indsamling. Der blev fældet en del tårer den aften, fortæller Freya.

Johanne og Freya elsker at dimse sammen med kreative sysler. Privatfoto.

Fik blod på tanden

Koncerten gav pigerne blod på tanden. De fandt på flere ideer til, hvordan de kunne samle flere penge ind. Med hjælp fra Johannes mor Mette og Freyas mor Trine begyndte de at skrive rundt til forskellige virksomheder og spørge efter donationer. Og det er gået over alt forventning, fortæller Freya:

- Vi fik doneret en masse forskellige ting fx tøj, keramik, rengøringsmidler, plakater og festivalbilletter, som vi har solgt på forskellige markeder og via vores sociale medier. Alle har været meget søde, selv de afvisninger, vi har fået, har været venlige. Vi har også været ude og spørge personligt i nogle butikker. Det var mega nervepirrende, men det var også en god oplevelse.  

Pigerne er ikke i tvivl om, hvad det bedste ved at samle ind er: Fællesskabet. De hygger sig med at bruge deres aftner sammen på at lave perler og finde på nye ideer.

- Det har bragt hele vores familie sammen. Selv om mine forældre er skilt, så er det her en sag, vi er fælles om alle sammen. Alle hjælper til og arbejder sammen. Det giver os virkelig meget og føles så godt. Vi hygger os undervejs og fejrer alle vores milepæle på vejen med flødeboller, smiler Freya.

Hele familien hjælper til med pigernes indsamling. Især Johannes mor Mette og Freyas mor Trine spiller en stor rolle. Privatfoto.

Nyt mål: 100.000 kr.

De samlede hurtigt de 1.000 kr. ind, som de havde sat sig som mål. I skrivende stund er målet hævet til 100.000 kr. Og pigerne har flere esser i ærmet for at nå det. Til august har de planer om at lave en danske-workshop i Odense med koreografen Toniah Pedersen, og til september arrangerer de et foredrag med Esben Dalgaard, som selv lever med en uhelbredelig kræftdiagnose.

- Vi havde været glade og stolte af at kunne sende 1.000 kr. afsted til kræftsagen. Alle beløb tæller, så man skal ikke være bange for at starte en indsamling. Kræft påvirker så mange, og det føles virkelig godt at gøre noget, som gavner andre. Det er ret vildt, at vi nu har samlet så mange penge ind. Vores forældre er meget stolte af os, fortæller Freya. Og det bakker Mette op om:

- De er så seje! Vi havde slet ikke regnet med, at det ville vokse sig så stort. Jeg tænkte, at de ville lave lidt smykker i en månedstid og sælge dem. Men de bliver ved med at få nye ideer, og de er så motiverede. Det er lysten, der driver værket. Og vi støtter selvfølgelig op og hjælper til. Jeg synes faktisk ikke, det er hårdt eller krævende. Kun givende, siger Mette.   

- Jeg tror, min mormor ville være meget stolt af os. Hun har altid selv støttet med det hun kunne. Det føles godt at vide, at pengene kommer til at hjælpe andre, som måske ender i samme situation, som vi har stået i, slutter Freya af.

Se og støt Johanne og Freyas indsamling

Freya og Johannes bedste råd til andre, der vil starte en indsamling

  • Hvad er du god til? Start der – hvis du er god til at bage kager, tegne eller lave smykker, så kan du sælge det og samle ind
  • Lav en instagram eller Facebookkonto og få dit netværk til at dele den
  • Du kan også rydde ud i dit tøjskab eller spørge efter donationer, som du kan sælge gennem en genbrugsbutik eller på loppemarkeder
  • Husk at fejre de små sejre på vejen, når noget lykkes
  • Få hjælp fra din familie og venner. Det er en dejlig sag at være fælles om, og det føles godt at hjælpe andre
  • Hver en krone tæller. Så sæt et realistisk mål. Du kan altid hæve det senere, hvis det går godt