Jonas samler ind til Knæk Cancer: ”Målet var at gøre noget, jeg aldrig har gjort før”

29-årige Jonas Enselmann samler ind til Knæk Cancer. Siden januar har Jonas hver måned givet sig selv en ny, ekstrem og sveddryppende udfordring. Det er hans måde at tackle sin mors kræft på. Hans indsamling er gået hen og er blevet et samlingspunkt for familie og venner, men også for folk han ikke kender, som er hoppet med på udfordringerne.

Jonas har altid elsket sport og kropslig udfoldelse. Han er bl.a. uddannet som personlig træner og er derfor vant til at udfordre sig selv. Derfor blev det hans naturlige tilflugtssted, da hans mor Lisbeth sidste år fik konstateret kræft i mave- og tarmregionen. 

- Jeg var magtesløs og vidste ikke, hvordan jeg kunne bakke min mor op. Magtesløshed er en svær følelse, som jeg aldrig har stået med før. Jeg havde brug for at gøre noget for hende. Hun kæmper hver dag med kræften og er hårdt mærket af behandlingen. Jeg er ret sportslig og ville derfor presse min krop, lige som hun bliver presset. Jeg ville kæmpe for hende. Derfor fandt jeg på de her månedlige udfordringer, fortæller Jonas.

I vinter satte Jonas sig derfor sammen med sin gode træningskammerat Sender og planlagde, hvad der kunne lade sig gøre, når de kun havde en måned at træne op til hver ny udfordring. Det blev til 10 månedlige udfordringer fra januar til oktober, hvor Knæk Cancer løber over skærmen. Hver udfordring samler ind til Knæk Cancer.

- For at få folk til at støtte op om min indsamling, ville jeg hoppe ud på dybt vand og presse mig selv både fysisk og psykisk.  Mit motto er, at intet er umuligt for den, der bærer viljen i sit hjerte. Målet var at gøre noget, jeg aldrig har gjort før. Det er meget angstprovokerende, men også meget givende bagefter at vide, at jeg kunne gennemføre, siger Jonas.

Målet var at samle 10.000 kr. ind

Jonas var rundt i sit netværk for at skaffe sponsorater til de månedlige udfordringer. Samtidig er hver udfordring bygget op som et event, som andre kan deltage i – enten at være med til hele udfordringen eller blot dele af den. Til hvert event bliver der solgt kaffe, boller og sodavand, hvor pengene går til hans indsamling.

Januars udfordring stod på 1.500 burpees (træningsøvelse, red.). Det gik så godt, at Jonas nåede sit mål på 10.000 kr., før januar var slut. Derfra har han hævet målet på indsamlingen igen og igen. I skrivende stund har Jonas samlet 101.620 kr. ind og er derfor over sit nyeste mål på 100.000 kr.

- Jeg er helt blæst bagover. Mit mål var at samle 10.000 kr. ind, så jeg kunne få min mors navn på skærmen til Knæk Cancer. Men igen og igen har jeg nået målet og hævet det. Jeg er pavestolt! Tænk at lille mig kan være med til at gøre en forskel for kræftsagen, siger en tydelig rørt Jonas.

Jonas samler ind til Knæk Cancer

Kæmpe opbakning fra familie og venner

De månedlige udfordringer er gået hen og blevet et familieprojekt. Hele Jonas’ familie støtter op og møder troligt op måned efter måned for at heppe og hjælpe til.

- Det var aldrig meningen, at det skulle være et familieprojekt. Men mine forældre og søskende er blevet en kæmpe del af det. De støtter mig og bakker op. Det har givet vores familie noget positivt at fokusere på og være sammen om midt i en hård tid.

Jonas’ kæreste Therese er også været en kæmpe støtte og er hel essentiel for at det overhovedet kan lade sig gøre. Hun tager det store læs på hjemmefronten og ikke mindst med parrets knap 2-årige datter Ella. For de ekstreme udfordringer kræver en del forberedelse. Jonas står op hver morgen kl 4.30 for at tage ud og træne sammen med sin træningskammerat Sender. Og flere eftermiddage er han tilbage i træningslokalet, da en måned ikke er lang tid til at forberede kroppen på månedens udfordring.

- Det kræver noget at komme ud af fjerene så tidligt hver eneste morgen selv i regn og blæst. Men jeg ved, at Sender står og venter på mig, så jeg skal afsted. Det er en kæmpe hjælp at være to om det, griner Jonas. 

Fra magtesløshed til handling

Jonas er glad for, at han oprettede en Knæk Cancer indsamling. Det har hjulpet ham med at flytte fokus fra den magtesløshed, han pludselig stod med, da hans mor fik kræft, til i stedet at bruge sin energi på at hjælpe til og samle ind til en meningsfuld sag.

- Jeg har ikke skænket kræft en tanke før. Den slags rammer jo kun naboen. Men efter min mor blev syg, er det gået op for mig, hvor mange der har kræft tæt inde på livet. Min indsamling giver mig så meget igen, fordi jeg nu er del af et fællesskab med et fælles mål – at bekæmpe den lortesygdom, siger Jonas.

Og spørger man Jonas, om hans bedste råd til andre, der overvejer at starte en indsamling, er han ikke i tvivl. Man skal bare komme i gang. Og det behøver slet ikke være så ekstremt, som de udfordringer Jonas har givet sig selv.

- Tag udgangspunkt i det, der giver mening for dig. Inspirer andre med det, du er god til. Hvis du f.eks. er mega god til skak, så lav en skakturnering. Og hvis du elsker at bage kager, så lav et kagesalg. Alt hjælper - om du så kun samler 100 kroner, så går de til sagen. Alle bække små, så bare kom i gang! Lyder det fra Jonas.

Se Jonas' indsamling

Jonas’ månedlige udfordringer

  • Januar: 1500 Burpees
  • Februar: 50 km på romaskine
  • Marts: 15 km svømning i pool
  • April: Halvmarathon iført 10 kg vægtvest
  • Maj: Ro Amager Lagunen rundt 10 gange
  • Juni: 1/2 Ironman iført 10 kg vægtvest
  • Juli: 3x Murph (9,6 km løb, 300 pullups, 600 pushups og 900 air squats)
  • August: Gå march fra Vesterbro til Helsingør med 25 kg oppakning
  • September: Assultbike marathondistance på 42,2 km
  • Oktober: 24 timers spinning i forbindelse med Knæk Cancer